Lyžování v novém tisíciletí

17.01.2016 12:33

V lyžařské sezóně 1999 – 2000 reprezentovalo LK Radhošť celkem 14 závodníků. V kategorii „Myšáci“ to byli Daniel Paulus (1994) a David Jurečka (1994), v kategorii „Přípravka“ Nikola Pálová (1991), Jakub Martyčák (1991) a Vlastimil Blinka (1991), v kategorii „Předžáci“ Tomáš Martyčák (1990), Filip Jurečka (1990) a Zbyněk Vavřín (1989). V kategorii „Mladší žačky“ jsme měli Ingrid Solanskou (1987) a Danu Petrovičovou (1987), ve starších žácích Marka Petroviče (1985).

Na svahu Radhoště se začalo závodit hned v lednu, kdy se uskutečnil tradiční závod v obřím slalomu  o přeborníka LK Radhošť. Ani špatné počasí (silná mlha a vítr) neodradilo 61 závodníků a 20 organizátorů. od účasti v závodu. V myšácích zvítězili sourozenci Paulusovi (Tereza a Daniel), v  přípravce byli první Nikola Pálová a Jakub Martyčák, v předžácích Romana Adámková a Tomáš Martyčák.  V mladších žácích startovala pouze děvčata, vyhrála Ingrid Solanská. Ve starších žácích zase nesoutěžila děvčata, zvítězil Pavel Navařík. Kategorii juniorů suverénně ovládli sourozenci Chrástečtí, Zdeněk se stal přeborníkem LK. V dospělých do 35 let zvítězili Jana Vavřínová a Milan Hrstka, nad 35 let Růža Chrástecká a Pavel Navařík, nad 45 let Lidka Juříčková a Petr Rozsypal a v mužích nad 55 let vládl Hrstka Stanislav.

Radka Chrástecká dosáhla nejlepšího umístění  na mistrovství ČR ve Špindlerově Mlýně, kde v obřím slalomu obsadila 4. místo. Ještě významnější bylo její umístění na mezinárodních závodech FIS, pořádaných na Slovensku (Krompachy), kde obsadila 6. místo ve slalomu a 7. místo v obřím slalomu. V paralelním slalomu na Grůni byla druhá a v rámci Moravy  a Slezska skončila na 5.místě.

Zdeněk Chrástecký rovněž nechyběl na stupních vítězů v republikových závodech. Na mistrovství ČR obsadil ve slalomu 2.místo. Stal se druhým vícemistrem Moravy a Slezska v obřím slalomu. V paralelních závodech obsadil 2. a 3. místo. Martin Navařík v rámci Moravy se ve slalomu umístil na 30. místě a v obřím slalomu na 33. pozici.

Z mladých závodníků si nejlépe vedl Daniel Paulus, u kterého bylo již zřetelně vidět trenérské vedení a materiální zabezpečení ze strany jeho otce v roli trenéra. Všechny závody, kterých se zúčastnil, jasně vyhrál, ať to byla „Vločka ze Soláně“ nebo „Memoriál Josefa Dufka“ . Kuriozitou byla i role předjezdce na Červenohorském sedle, kdy předjížděl  předcházející předjezdce.

Na „Vločce ze Soláně“ bodovali i další naši mladí závodníci. Ingrid Solanská ve své kategorii vyhrála obří slalom, David Jurečka obsadil třetí místo, Nikola Pálová byla dvakrát třetí, Jakub Martyčák pátý, Vlastimil Blinka osmý a čtrnáctý, Tomáš Martyčák patnáctý         a sedmnáctý , Zbyněk Vavřín obsadil 17. a 21. místo, Filip Jurečka 22. a 25.místo. 

V závodech na Červenohorském sedle dominovala Nikola Pálová, která postupně obsadila 1., 2. i 3. místo. Jakub Martyčák dvakrát obsadil šesté místo, jeho bratr Tomáš byl šestnáctý. Nikola stála na bedně i na závodech v Ostružné, kde skončila druhá. V hodnocení seriálu „Stop drogy“ získala pěkné 5. místo ze 74 účastnic. Tento seriál závodů nejmladších lyžařů Zlínského, Severomoravského a Olomouckého kraje postupně získal značnou popularitu a i v dalších letech se mladí dolnobečvanští lyžaři často objevovali na stupních vítězů.

Dalším závodem, kterého se naši mladí zúčastnili, byl závod na Pradědu. Tam obsadila Ingrid Solanská 12.místo v obřím slalomu a Dana Petrovičová 8.místo ve slalomu     a 12. místo v obřím slalomu.

V celkovém hodnocení jednotlivců i družstev jsme nedosáhli na přední pozice z toho důvodu, že jsme se z finančních důvodů nemohli zúčastnit většiny závodů započítávaných do seriálu. Z nich pak body do celkového umístění chyběly. Tato skutečnost bude negativně působit i v dalších sezónách.

Útulná lyžařská chata pod kapličkou  v době od 7. do 11. února hostila díky obětavosti rodičů  24 dětí do 15 let v rámci lyžařsko-relaxačního pobytu „Radhošť 2000“. Dětem se akce líbila a nestěžovali si ani na náročný program, o čemž svědčí i následující veršíky, které složili:

  •                         Zvonek zvoní lehce, vstávat se nám nechce.
  •                         Už není vyhnutí, máme být obutí.
  •                         Kluci na nás křičí: „ Jde se ! Snídaně se nese !“
  •                         Když vyjdeme ven, mlha kolem jen.
  •                         Do družstev se řadíme, všechny kolem srážíme.
  •                         Místo sněhu samý led, na zemi se octnem hned.
  •                         Máme volné lyžování, na kopci jsme skoro sami.
  •                         Hlad nás žene vpřed, na chatě jsme hned.
  •                         Po francouzské večeři skončili jsme v posteli.

 

Tradiční akcí, pořádanou na závěr lyžařské sezóny, bylo tak zvané „poslední mazání“. Často bývalo spojené s velkým jarním úklidem lyžařské chaty a jejího okolí i sjezdovky a vleku. Jak vypadala pozvánka na jednu takovou akci, můžete posoudit z následujícího obrázku.

V průběhu roku 2000 začalo několik členů LK pod vedením Vlastimila Blinky uvažovat o stavbě tenisového kurtu v centru vesnice na doposud nevyužitém pozemku u zdravotního střediska. Tenisový kurt měl jednak vytvořit místo pro zkvalitnění letní kondiční přípravy našich závodníků,  rozšířit sportovní možnosti občanů a hlavně mládeže Dolní Bečvy a v neposlední řadě se  stát i zdrojem příjmů v letním období pro financování činnosti závodníků v zimě. 

Na Valné hromadě 19. září 2000 byl zvolen nový výbor LK Radhošť, který po následující dva roky pracoval ve složení: Předseda – Pavel Ondřej, členové – Daniel Adamec, Vlastimil Blinka, Růžena Chrástecká, Ing. Pavel Navařík, , Roman Pála, Daniel Paulus, Eva Petrovičová a Jana Vavřínová.

Závodní sezóna 2000 – 2001 byla poznamenána zdravotními  a finančními problémy. Radka Chrástecká začala závody FIS v Petříkově, kde ve slalomu obsadila 8. a 10. místo, dále se zúčastnila závodů FIS na Bílé, kde skončila na 18. a 20. místě v obřím slalomu. V březnu absolvovala mistrovství republiky ve Špindlerově Mlýně. Hned při prvním závodě ve slalomu si již potřetí zranila koleno a sezóna pro ni skončila.

Řadu výborných výsledků dosáhla Lucka Hrstková  i v tomto roce. Na sezónu se po dobu jednoho měsíce připravovala v Colorádu v USA, kde se zúčastnila i něko-lika závodů.  Do Ameriky letěla i díky novému osobnímu sponzorovi ( banka Volksbank ), který ji začal finančně podporovat. "Snad to nebude krátkodobá spolupráce a díky tomu si snad poprvé v životě naplánuji  a zrealizuji přípravu tak, jak si to představuji," zasnil se tehdy Ivan Hrstka. Ideální sezóna tehdy přišla až na 2,5 miliónu korun. Pokud by se někdo této částce divil, tak jen např. dvě hodiny tréninku pro závodníka na tamních tratích stály 40 dolarů, dalších 40 dolarů musel zaplatit trenér. Hned začátkem roku zvítězila v závodech FIS v italském Castelrotto  v závodě SG při účasti 140 závodnic jezdících EP i SP. Bodovala také v Evropském poháru SG, který se jel v Curychu. Nejlepšího výsledku v této sezóně dosáhla Lucka na mistrovství světa juniorů, které se konalo ve Švýcarsku. V obřím slalomu byla po prvním kole třetí, ve druhém kole zajela druhý nejlepší čas, a tak se mohla radovat z celkového druhého místa. V polovině března obhajovala Lucka titul mistryně republiky v obřím slalomu na závodech ve Špindlerově Mlýně. V obou kolech dosáhla nejlepšího času, zvítězila před Zakouřilovou , Zezulovou a Záhrobskou.

Zdeněk Chrástecký začal studovat vysokou školu a od roku 2000 zahájil hostování v lyžařském klubu VŠK Brno. K jeho nejlepším výsledkům patřil titul II. vícemistra Moravy  a Slezska za rok 2001 v obřím slalomu,  který získal na závodech v Jeseníkách a hlavně 2. místo ve slalomu na mistrovství ČR ve Špindlerově Mlýně. V Krkonoších se ještě zúčastnil Memoriálu Jarka Drápaly, kde rovněž skončil druhý.        

Martin Navařík ukončil závodní činnost za LK Radhošť , dal přednost cyklistice, ve které začal dosahovat dobrých výsledků. Stejně tak i Marek Petrovič ukončil závodní činnost a začal se aktivně věnovat kopané.

Úbytek závodníků v soutěžích juniorů a dospělých se LK snažil kompenzovat větším zapojením nejmladších talentovaných závodníků, které vysílal na závody, většinou pod pečlivým trenérským dohledem jejich otců. Na následující tabulce vidíte přehled jejich umístění na seriálu závodů STOP DROGY.

 

 

                                    Pustevny              Soláň             Červenohorské. sedlo           Bílá

 

Paulus Daniel              7.   7.   5.              6.   5.              5.   5.   7.                            3.   8.

Jurečka Filip                25.   23.                29.  30.            28.   27.   18.

Jurečka David             17.   18.                 13.  15.

Pálová Nikola                                           6.   9.              11.   9.   13.                      

Solanská Ingrid                                                                   5.   5.   3.   

 

V měsíci březnu 2001 se konal přebor LK Radhošť. Pohár opět zůstal v rodině Chrásteckých. Tentokrát si jej odnesl Zdeněk, Radka dojela druhá. Na třetím místě se umístil Milan Hrstka.

V letních měsících roku 2001 byla pozornost zaměřena na úpravu tratě a údržbu vleku na Radhošti a na přípravu podkladů pro stavební řízení a vydání rozhodnutí k výstavbě tenisového kurtu v centru obce.

Závodní sezónu 2001 – 2002 zcela netradičně zahájil přebor LK Radhošť, který se jel 29.12.2001. Kategorii přípravek ovládli sourozenci Paulusovi Terezka a Dan. Předžačky vyhrála Nikola Pálová a předžáky Vlastik Blinka.  Ve starších žačkách byla první Ingrid Solanská. Juniorky s přehledem ovládla Radka Chrástecká, v ženách do 35 let byla první Ludmila Paulusová. V juniorech byl nejlepší Marek Petrovič. Celkově nejlepšího času dosáhl a přeborníkem LK se stal Zdeněk Chrástecký, za ním v kategorii mužů do 35 let skončili Milan Hrstka a Dan Paulus st. Jiří Solanský si vedl nejlépe v mužích nad 35 let, druhý byl Roman Pála a třetí Petr Rozsypal.

Závodní sezóna 2001 – 2002 byla ve znamení úspěchů našich nejmladších, hlavně Daniela Pauluse a Nikoly Pálové. Daniel se v závodech STOP DROGY již pravidelně usazoval v kategorii přípravka na stupni vítězů ( Bílá – 4. a 3., Soláň 3. a 4., Dolní Morava 2., 4. a 2., Červenohorské sedlo – 2., 4. a 6.). Absolvoval také několik závodů na Slovensku, kde se umisťoval v první desítce.

Ještě výrazněji uspěla Nikola v předžačkách, která ve všech závodech STOP DROGY zvítězila, na stupních vítězů stála také na závodech na Grůni  a v Jablonci a ze Slovenska si odvezla za 1. místo Goralský klobúčik. Z bratrů Jurečkových byl lepší mladší David, který v kategorii přípravka byl v Bílé 16. a 18. , na Soláni 9. a 11. a na Červenohorském sedla 14., 9. a 8. Celkově skončil na 15. místě. Starší Filip jezdil jako mladší žák, nedařilo se mu ve slalomu, který většinou nedokončil, v obřím slalomu byl na Grůni 20. a na Soláni skončil na 34.místě.

V kategorii starších žaček nás reprezentovala Ingrid Solanská. Nejvíce se jí dařilo na Soláni, kde dojela ve slalomu pátá a v obřím slalomu osmá, na Pradědu byla v obřím slalomu šestá, v závodech na Červenohorském sedle obsadila 5., 10. a 14. místo. V celkovém seriálu závodů skončila na pěkném 10. místě.

Mezi našimi juniory a dospělými znovu zářila Lucka Hrstková, která opět reprezentovala naši republiku a tím i naši malou obec na  19. zimních olympijských hrách v Salt Lake City v USA. O tom, s jakými pocity odjížděla Lucka na svoji druhou olympiádu, nejlépe svědčí článek z denního tisku. 

Vstup do závodů nedopadl dobře. Hned v prvním kole slalomu do kombinace měla pád a tím skončila i její možnost obhájit nebo i zlepšit pěkné umístění v této disciplině při olympiádě v Naganu. Na prvním snímku je kritický moment, kdy se dostala do záklonu  a  následoval pád. Další snímek ji zachycuje při startu v závodě SG, kde skončila na 25. místě. 

Solidní umístění v první třicítce nejlepších závodnic světa měla zabezpečené také po prvním kole obřího slalomu (byla dvacátá sedmá). Bohužel ve druhém kole opět krátce zaváhala, byl z toho pád  a bylo po pěkném umístění. Veškerou snahu na úspěšný výsledek zaměřila na závod ve slalomu. Bohužel ani při tomto závodě se jí nedařilo a vypadla. I když byla hodně rozčarovaná, přesto účast na další olympiádě byla jejím velkým životním úspěchem. Nebyla zdaleka sama, které se závody nevydařily tak, jak si sama představovala.   A také proto Lucku  i jejího tátu čekalo po návratu z olympiády na Dolní Bečvu srdečné přivítání v zaplněném sále u Maléřů.

Další naše naděje Radka Chrástecká většinu sezóny se potýkaly ze zdravotními problémy z minulého roku. Zúčastnila se pouze jediného moravského závodu v paralelním slalomu, který vyhrála. Nechtěla však jen nečinně přihlížet k lyžařskému dění, a tak na základní škole vedla lyžařský kroužek a předávala své zkušenosti mladším.

Zdeněk Chrástecký dosáhl nejlepších výsledků ve slalomu. Na mezinárodních závodech  FIS  ve Vrátné dolině obsadil 16. místo, v  Petříkově na závodech FIS 15.místo. Na mistrovství ČR ve slalomu skončil na 17. místě, v obřím slalomu na 38. místě, v Super G na 40. místě.

V lyžování čím dále více platí zásada, že čím více v létě natrénuješ, tím lepší výsledky v zimě dosáhneš. Každý závodník, který chce na svazích uspět, v létě neodpočívá, ale tvrdě maká třeba na kole nebo v potu tváře zdolává během rovinky i kopečky. Již na podzim podle svých (nebo spíše rodičovských ) finančních možností vyráží na rakouské ledovce.

Letní příprava při soustředění reprezentantů ČR v  rakouském Schnalstaalu nedopadla dobře pro Lucku Hrstkovou. Hned čtvrtý den při tréninku upadla na vnitřní lyži a vyhodila si pravé rameno. Následoval odjezd do Prahy a po poradě se specialisty operace, která se uskutečnila v září. Další tři měsíce, které jsou pro přípravu na úspěšnou sezónu nejdůležitější, místo na lyže chodila na rehabilitace. Pochopitelně se to odrazilo i v zimní sezóně, ve které nedosáhla významnějších úspěchů v mezinárodních závodech, na mistrovství ČR však stále končila na stupních vítězů.                                      

Kvalitní letní příprava  je nutná  i u našich mladých nadějí. Pod pečlivým dohledem svých rodičů , kteří jsou současně i jedinými sponzory, využívají každou možnost ke kvalitní přípravě na zimu. A to se stoprocentně vyplácí. Potvrdit to mohou i sourozenci Daniel a Terezka Paulusovi. Zvláště Daniel hned na začátku sezóny 2002-2003 exceloval  na závodech v zahraničí.

 

            V zimních měsících 2003 pak následovala celá řada Danových skvělých výkonů při závodech na Moravě, v Čechách i na Slovensku. Seřaďme si je:

-          4.1. Slovenský pohár předžáků               Vyšná Boca                 2. místo

-          5.1.              -  „  -                                Čertovica                     1. místo

-          11. a 12. 1.  Stop drogy                         Pustevny                     3 x 1. místo

-          25.1             -  „  -                                Bílá                             2 x 1. místo

-          26.1. Slovenský pohár předžáků             Šachtičky                     3. místo

-          2.2.              -  „  -                                Dolný Kubín                 3. místo

-          8.2.               -  „  -                               Ružomberok                 3. místo

-          9.2                -  „  -                               Bánská Bystrica            2. místo

-          15.2.         Stop drogy                           Karlov                          2 x  1. místo

-          22. – 23.2.   -  „  -                                 Dolní Morava                3 x 1. místo

-          27. – 28.2.   Unigas Cup                        Horní Podluží               2.,3.,4. celkově 3. místo

-          2.3.           Stop drogy                           Soláň                           2 x 1. místo

-          22. – 23.3. Finále Slov. poháru               Jasná                           2 x 1. místo

-          30.3.          Fila sprint Euro                     Sestrier                        5. místo

-          6.4.     Goralský klobúčik                         Roháče                        1. místo

 

 

            Z uvedeného výčtu účasti a umístění je zřejmá, že následující obrázek, kdy Dan stál na stupni nejvyšším, nebyl ojedinělý.

Závod o titul přeborníka LK Radhošť se tradičně jel koncem sezóny – 8. března 2003. V přípravce děvčat zvítězila Markéta Ostřanská před Terezkou Paulusovou. Kategorii předžáků suverénně vyhrál Dan Paulus . Výborný čas na úrovni jízd juniorů zajela mladší žačka Nikola Pálová, u žáků mladších byl první Vlastimil Blinka. Juniorské kategorie ovládli Marek Jochec a Aneta Urbanovská. V ženách do 35 let zvítězila Jitka Závorková před Petrou Divínovou, první místo v ženách nad 35 let obsadila Dana Polášková. V mužích do 35 let při neúčasti Zdenka Chrásteckého se na 1. místo opět vyšvihl Dan Paulus starší, druhý byl Radek Čampa a třetí Zbyněk Juříček. Kategorie mužů nad 35 let se stala kořistí Jiřího Valy, druhý byl Roman Pála a třetí Libor Solanský. V seniorech nad 50 let se nejvíce dařilo Janu Venglářovi, který zvítězil před Petrem Rozsypalem. Nejlepšího času ze všech závodníků dosáhl a titul přeborníka LK na rok 2003 získal Daniel Paulus starší (čas 64,17 s), druhý byl junior Marek Jochec (68,04 s) a třetí mladší žačka Nikola Pálová (69,12)!

V letních měsících roku 2003 kromě kondiční přípravy závodníků probíhala i další výstavba tenisového kurtu v centru obce. 

Sezóna 2003-2004 byla ve znamení dalších úspěchů našich mladých závodníků.    20. 12.2003 se Dan Paulus stal absolutním vítězem na závodech ve Velké Rači. Do kolotoče tréninku, příprav na závody i účasti na nich zapojil obětavý otec  a trenér Dan Paulus starší i svoji dcerku Terezku. Ta ve Velké Rači obsadila 5. místo. O den později na závodech v Tálech byl Dan druhý  a Terezka čtvrtá. V lednu Nikola Pálová na závodech RKZ v Telnici obsadila 6. místo, na MSLS v Bílé ve slalomu zvítězila   a v obřím slalomu byla čtvrtá. Na závodech RKZ  v Říčkách v silné konkurenci dojela ve slalomu na 7. místě, v obřím slalomu stála na stupních vítězů, když obsadila třetí místo.

Naši mladí závodníci dále vyjížděli  i  k závodům na Slovensko. V  lednu reprezentovali náš oddíl ve Valčanské dolině tři závodníci. Dan obsadil 6. místo, Markéta Ostřanská 15. místo  a Terezka 20. místo. Při závodech na Pustevnách Dan jednou zvítězil a jednou obsadil 5. místo, Terezka 9. a 12. místo a Markétka 22. místo.

Sourozenci Chrástečtí se zúčastňovali některých závodů na Moravě s výbornými výsledky. Finanční možnosti rodiny i LK a také skutečnost, že se  již mnohem více museli věnovat studiu, nedovolovaly účast na všech závodech.

Přebor LK Radhošť se v roce 2004 konal dříve než obvykle – již 26.2. Nejmladší kategorie vyhráli Lucie Solanská a Radek Vojkůvka, v přípravce zvítězila Markéta Ostřanská, v předžácích Jurečka David. Mladší žáky vyhrál Jurečka Filip. Mezi juniorkami byla nejlepší Ingrid Solanská. Velká favoritka mezi ženami Radka Chrástecká nedokončila 2. kolo a byla diskvalifikovaná. Kategorii žen nad 35 let vyhrála Dana Polášková, nad 50 let Lidka Juříčková.

V mužích do 35 let opět suverénně vládl Zdeněk Chrástecký, který na celkově druhého Jiřího Solanského, vítěze kategorie mužů nad 35 let,  najel 5 sec a obhájil titul přeborníka LK. Kategorii mužů nad 50 let vyhrál na lyžích nestárnoucí Stanislav Hrstka.  

Začátek zimy 2004 – 2005 byl velmi rozpačitý. V prosinci a lednu bylo i na kopcích sněhu jen poskrovnu. Napadl až v polovině února, ale zato v takovém množství, že vydržel až do začátku dubna.

V polovině března 2005 se konaly finálové závody soutěže Stop drogy na Červenohorském sedle. Za LK Radhošť se jich zúčastnily Tereza Paulusová a Markéta Ostřanská v kategorii předžáci. A jely výborně. Ve třech finálových závodech obsadila Terezka první, třetí a druhé místo, čímž si zajistila celkové třetí místo. Markétka obsadila druhé, čtvrté a páté místo a tím se dostala na celkové šesté místo. Obě mohly být ještě lepší, měly však celkově nižší počet absolvovaných závodů a tím i nižší počet bodů než jejich soupeřky.

Daniel Paulus se finálových závodů nezúčastnil. V seriálu Stop drogy měl již celkové vítězství zajištěno a proto dal přednost finálovému závodu Slovenského poháru předžáků v Jasné. Jely se dva závody, které se započítávaly do celkové kombinace. V prvním závodě Daniel vyhrál nejlepším celkovým časem před reprezentanty Litvy. Ve druhém závodě Daniel vítězství obhájil a tak na stupních vítězů převzal veliký pohár.                                    

Vrcholem sezóny mladých byl závod O goralský klobúčik, který se jel 2. a 3. dubna v Roháčích. Již z dřívějšího textu jste mohli vyčíst, že tam naši závodníci často brali nejcennější trofej – plyšového medvěda. Mají ho Radka Chrástecká, Nikola Pálová i Dan Paulus. V tomto 31. ročníku při velké konkurenci závodníků ze Slovenska, Polska, Litvy i České republiky skončil Dan Paulus na 3. místě Terezka Paulusová obsadila 11. a Markétka Ostřanská 14. místo. Uvážíme-li, že se tohoto prestižního závodu zúčastnilo celkem 350 závodníků, tak jsou ta umístění skvělá

Lucii Hrstkové se po operaci ramene celé dvě sezóny moc nedařilo. Jak říká, sama nikdy nevěřila, jak je těžké se znovu probojovat na pozice, které měla před zraněním. V sezóně 2005 se to konečně povedlo. Nejlepší okamžiky zažila na zimní Universiádě (mistrovství světa vysokoškoláků) v Insbrucku, kde získala celkem 5 medailí (zlato v SG       a kombinaci, stříbro ve sjezdu a bronz ve slalomu a obřím slalomu). Stala se nejúspěšnější závodnicí Universiády. Po ní následovalo mistrovství světa v italském Bormiu. Skvěle připravené sjezdovky a  kvalitní trénink se světovou špičkou se odrazil i ve výsledcích. Lucka obsadila 17. místo v  kombinaci, 25. místo v Super G a 29. místo v obřím slalomu. Dalším vrcholným závodem sezóny bylo Mistrovství republiky, které se konalo jako každý rok ve Špindlerově Mlýně. V obřím slalomu po prvním kole vedla o 1,3 vteřiny. Ve druhém kole v jedné brance sklouzla po boku, ale i to stálo vteřiny a v konečném důsledku i vítězství. Skončila druhá za Šárkou Záhrobskou, což považovala za zklamání vzhledem k tomu, že podobnou situaci zažila již v roce 2003 a 2004. Ve slalomu speciál se vzhledem ke skvělé formě Šárky Záhrobské bojovalo spíše o umístění na 2. a 3. místě.  Lucka vybojovala bronzovou medaili a potvrdila tak, že stále patří mezi českou ženskou sjezdařskou špičku. Dosažené výsledky přesvědčily představitele lyžařské federace o oprávněnosti vyslat Lucku na její již třetí zimní olympiádu, tentokrát do italského Turina v roce 2006.

Také v roce 2005 mladí závodníci LK Radhošť reprezentovali Českou republiku na závodech Evropského poháru dětí Fila Sprint. Spolu s mladými závodníky sourozenci Kotrlovými ze SKI Teamu Vsetín potvrdili Valaši perfektní připravenost a v konkurenci závodníků 10 zemí obsadili přední místa. V kategorii Super baby Petra Kotrlová (1998) zvítězila, v přípravce byla Terezka Paulusová na 6. místě, v předžácích stál Dan Paulus opět na stupni vítězů za třetí místo, Kateřina Kotrlová byla sedmá.

Závodní sezóna 2005 pro naše nejmladší závodníky skončila skvěle. Dan  vybojoval devatenáctkrát 1. místo, pětkrát 2. místo a třikrát 3. místo. Terezka byla jednou první, pětkrát druhá, šestkrát třetí a čtyřikrát čtvrtá. Markétka Ostřanská vybojovala tři druhé příčky, tři třetí a pět čtvrtých pozic. 

Koncem sezóny – 27.3.2005 – se konal tradiční přebor LK. V nejmladších dívkách zvítězila Lucie Solanská, u chlapců Ostřanský Tomáš. Kategorii přípravka vyhrála Terezka Paulusová, u chlapců  předžáků Bolcek Martin. Výborně zajeli i sourozenci Jurečkovi. Mladší David vyhrál kategorii mladších žáků, starší Filip zase kategorii žáků starších. V juniorkách zvítězila Aneta Urbanovská, v kategorii žen do 35 let Barbora Šumpichová, nad 35 let Dana Polášková a nejstarší kategorii žen nad 50 let Ludmila Juříčková.

V mužích do 35 let kraloval Zdeněk Chrástecký, nad 35 let Jiří Solanský a nad 50 let Petr Rozsypal. Přeborníkem LK Radhošť na rok 2005 se stal Zdeněk Chrástecký celkovým časem ze dvou kol 58,38 sec., druhý byl Solanský Jiří časem 60,74 sec a třetí Ostřanský Tomáš časem 62,08 sec.

Na Dolní Bečvě jsou i další mladí lyžaři, kteří obsazují čelní místa na republikových soutěžích , závodí ale v dresech jiných sportovních mužstev. Mezi nimi vyniká Ondřej Kelnar závodící za Rožnov p.R. Je žákovským mistrem republiky ve sdruženém závodě.

 

Na závěr povídání o historii dolnobečvanského lyžování se podívejme ještě na souhrnný přehled přeborníků LO (LK Radhošť) od doby, kdy se tento závod začal jezdit. Zcela kompletní výsledky se mně nepodařilo sehnat, protože zápisy již nejsou a lidská paměť je krátká.

Přehled absolutních přeborníků TJ ( LK Radhošť ) v lyžování

 

                                    1. místo                      2. místo                        3. místo

 

1973                            Kretek Josef

1974                            Němec Antonín           Paprskář Jan                Konvička Zdeněk

1975                            Závorka Rudolf         

1976                                        Výsledky se nedochovaly

1977                            Hrstka Ivan

1978                            Hrstka Ivan

1979                            Vašut Jan

1980                            Vavřín Miroslav          Polášek Miroslav         Hrstka Milan

1981                            Jasný Lubomír           Solanský Ivan             Polášek Miroslav

1982                            Hrstka Ivan                 Vavřín Libor               Jasný Lubomír

1983                            Hrstka Milan               Solanský Ivan             Vavřín Miroslav

1984                            Vavřín Miroslav          Solanský Jiří                Krištof Miroslav

1985                            Hrstka Ivan                 Vašut Jan                    Solanský Ivan

1986                            Hrstka Ivan                 Vala Jiří                       Solanský Ivan

1987                            Vala Jiří                       Solanský Jiří                Hrstka Ivan

1988                            Hrstka Ivan                 Vala Jiří                       Žitník Rostislav

1989                            Hrstka Ivan                 Žitník Rostislav           Vojkůvka Radek

1990                                      Přebor neuskutečněn pro nedostatek sněhu

1991                            Paulus Daniel              Vala Jiří                       Solanský Radek

1992                            Paulus Daniel              Solanský Jiří                Vojkůvka Radek

1993                            Paulus Daniel              Závorka Zdeněk          Ostřanský Tomáš

1994                            Paulus Daniel             

1995                            Paulus Daniel

1996                            Paulus Daniel              Závorka Zdeněk          Solanský Jiří

1997                                        Výsledky se nedochovaly

1998                            Chrástecký Zdeněk

1999                            Chrástecká Radka       Paulus Daniel             Závorka Zdeněk

2000                            Chrástecký Zdeněk     Chrástecká Radka       Hrstka Milan

2001                            Chrástecký Zdeněk     Hrstka Milan              Chrástecká Radka    

2002                            Chrástecký Zdeněk     Hrstka Milan               Paulus Daniel

2003                            Paulus Daniel               Jochec Marek             Pálová Nikola

2004                            Chrástecký Zdeněk     Solanská Ingrid          Solanský Jiří

2005                            Chrástecký Zdeněk     Solanský Jiří               Ostřanský Tomáš

2006                            Chrástecký Zdeněk     Adamec Daniel           Solanský Jiří